2021-03-09 12:33:12• hírek • Bede Emőke / Agerpres

Tucatnál is több kórházi tűzeset történt az elmúlt egy évtizedben

Tűz ütött ki hétfő este a craiovai pszichiátriai kórházban, ám szerencsére haláleset ez alkalommal nem történt.

Az esemény során három orvos megrémült a füsttől, kiugrott az első emeletről és különböző végtagtörést szenvedett, életük nincs veszélyben. 18 páciens és öt orvos kimenekült az épületből, egy pácienst a helyszínre vonuló tűzoltók mentettek ki. Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint a tűz mintegy húsz négyzetméteres felületen égett, a tűzoltók rövid idő alatt eloltották. Az első információk szerint a tüzet egy páciens okozta, aki egy földszinti kórteremben meggyújtott egy matracot.


Az utóbbi 11 évben 18 tűzeset történt egészségügyi intézményekben


Az utóbbi évek egyik legsúlyosabb tűzesete a Karácsonkői Megyei Kórház intenzív osztályán történt 2020. november 14-én. A tűzben, mely sűrű füsttel töltötte meg az épületet, tíz koronavírusos személy vesztette életét, ugyanakkor a betegeket mentő ügyeletes orvos is másod- illetve harmadfokú égési sérüléseket szenvedett testének megközelítőleg 80 százalékán. Két és fél hónappal később, 2021. január 29-én a fővárosban található Matei Balș Járványtani Intézetben is tűz ütött ki. A helyszínen öt beteg vesztette életét, ötvenhármat pedig át kellett szállítani más egészségügyi intézményekbe. Közülük február 11-ig további húsz fő hunyt el.


Ám nem ez volt az egyetlen kórházi tűzeset, mely örökre beleégett a kollektív emlékezetbe. 2010. augusztus 16-án a giulești-i szülészeten történt robbanás, melynek következtében három újszülött már a tragédia estéjén életét vesztette. Nyolc babát a Grigore Alexandrescu kórházba szállítottak át, ám a következő napokban további két csecsemő halt meg, így az áldozatok száma 5-re emelkedett.


Szerencsére nem minden tűzeset járt ilyen drámai következményekkel. 2021. március 2-án egy cigaretta miatt tűz ütött ki az Aranyosgyéresi Városi Kórház udvarán, ám szerencsére sikerült azonnal megfékezni a lángokat. Február 21-én a Marius Nasta Intézményhez riasztották a tűzoltókat, ahol egy mobil intenzív osztályon keletkezett tűz, és szerencsére ez esetben sem sérült meg senki. Január 5-én a Gátaljai Pszichiátriai Kórház egyik koronavírusos betegek számára fenntartott kórteremben csaptak fel a lángok azt követően, hogy egy matrac begyúlt. A helyiségből mindössze két személyt kellett kimenekíteni, és szerencsére égési sérüléseket és füstmérgezést sem szenvedett senki.


2020. december 25-én a jászvásári Socola Pszichiátriai Kórház egyik kórtermében kapott lángra egy matrac. Tizennyolc beteget épségben kimenekítettek, a tüzet okozó (dohányzó) 33 éves férfi azonban égési sérüléseket szerzett és füstmérgezést is szenvedett, majd végül életét vesztette.


2018. április 11-én a Jászvásári Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézetének hatodik emeletén ütött ki tűz. Tizennyolc személyt evakuáltak, egy személy életét vesztette. A lángokat csak hat órával később, mintegy 62 tűzoltó részvételével sikerült megfékezni. Úgy tudni, ez alkalommal a régi elektromos berendezés túlmelegedése okozott tüzet.


2018. március 10-én a Gyulafehérvári Megyei Sürgősségi Kórház intenzív osztályának egyik kórtermében csaptak fel a lángok. A helyiségben mindösszesen két személy tartózkodott, ám egyikük még a tűz kirobbanása előtt meghalt. Az oltásban részt vevő egyik ápoló testének több mint 20 százalékán első- és másodfokú égési sérüléseket szerzett, egy asszisztensnő pedig füstmérgezést kapott. Evakuálásra ebben az esetben nem volt szükség.


2015. november 19-én tűz volt a Hunyad megyei Piski városi kórház első emeletén is, ahonnan 50 főt kellett kimenekíteni az eset miatt. Ugyanabban az évben, június 7-én a Nagybányai Megyei Kórházban, közvetlenül a sürgősségi osztály felett ütött ki tűz, melyet vélhetően egy felsőbb emeletről kidobott cigaretta okozott. Ez alkalommal sem volt szükség evakuálásra, és szerencsére személyi sérülés sem történt.


Szintén 2015-ben, április 3-án Szatmárnémetiben, a Régi Kórház pszichiátriai osztályán keletkezett tűz azt követően, hogy egy ápolt felgyújtotta a matracát. A Szatmár.ro akkori beszámolója szerint a teljesen kiégett kórteremben a gyújtogatón kívül csak egy idős nő tartózkodott. Utóbbi füstmérgezést kapott, a férfi könnyebb sérüléseket szenvedett.
 

 

2014. február 15-én a botoșani-i Mavromati Megyei Sürgősségi Kórház sebészeti osztályán ütött ki tűz, 2013. november 18-án pedig a bukaresti Floreasca Kórházban gyulladt ki egy biztosítéktábla. Akkor a tüzet még azelőtt sikerült megfékezni, hogy a tűzoltók kiérkeztek volna a helyszínre.


2010. május 9-én Slatinán kigyulladt egy állati gyógyszereket tartalmazó raktár, és a lángok továbbterjedtek egy közeli házra is A tűzoltók több mint 40 percen át küzdöttek a lángokkal, halálos áldozatokat szerencsére ez az incidens sem követelt. Március 16-án 7 gyermeket és 15 egészségügyi dolgozót kellett kimenekíteni a Szörényvásári Megyei Kórház ötödik emeletéről azt követően, hogy tűz keletkezett a pediátriai osztály ügyeletes szobájában. Szerencsére minden bent tartózkodót sikerült még azelőtt evakuálni, hogy bárki is megsérült vagy füstmérgezést kapott volna.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: